Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Salgótarján bemutatása

Salgótarján bemutatása képek

  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása

Salgótarján bemutatása információk

Salgótarján Nógrád megyénk székhelye, mely Észak-Magyarországon a szlovák határ közelében helyezkedik el. A város hazánk egyik legalacsonyabb lakosú megyeszékhelye, 2010-ben kicsit több 37 ezren lakták. Budapesttől 110 kilométerre fekszik és legegyszerűbben az M3-as autópályán, majd a 21-es főúton érdemes megközelíteni.

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, olyan természeti értékek fogják körbe a város, mint a Cserhát, a Karancs és a Medves hegységek, továbbá a Tarján-patak is szépen végig kíséri az embert a város utcáin. A hegyek és völgyek igen változatossá, látványban gazdaggá teszik a környezetet.

Salgótarján története

A település története a honfoglalás idejéig vezethető vissza, ám ezekről az időkről igen kevés az ismereti anyag. A települést a 10. században a Tarján törzs lakta majd a 13. században felépült Salgó vára, ezekből forrt össze a Salgótarján elnevezés. A várostörténet a 19. századtól kezd érdekessé válni, ekkor került felszínre a barnakőszén és beindult a bányaipar. A település a bányászatnak és a sok betelepült üzemnek köszönhetően szépen megindult a fejlődés útján. 1867-ben még a vasút is elérte a települést és összekötötte a fővárossal.

Salgótarján 1950-ben vált megyeszékhellyé, Balassagyarmat háttérbe szorításával. Jelentős iparvárossá fejlődött, és a 60-as 70-es években néhány környező település csatolásával területileg is kibővült. De a szén elfogyott, így a bánya bezárt. Ennek tetejébe még a rendszerváltás is bezárásra ítélte a város néhány üzemét.

Napjainkra a város elszegényedett, igen nagy arányú a munkanélküliség. A csökkenő lakosság számára a 2000-ben felépült ipari park biztosít munkalehetőséget. 2009-ben beindult egy városfejlesztő program, amely egy 20 éves projekttel igyekszik élhetőbbé tenni Salgótarjánt.

Igyekeznek a várost, a vidéket a turistákkal is megkedveltetni, hiszen a természeti értékei, a növény- és állatvilága nagy kincs. A kulturális életet évről-évre megrendezésre kerülő fesztiválokkal próbálják színesíteni, ilyen a Nemzetközi Dixieland Fesztivál, a Nógrádi Folklór Fesztivál, a Bányarém Fesztivál vagy az autósportot öregbítő Salgó Rallye.

 

Szerző: GE - városom.huFizetett hirdetés

Még több Blog Salgótarjánban

Családi nyaralás Magyarországon
Családi nyaralás Magyarországon

Gyerekbarát, bababarát szálláshelyek, vendégházak Magyarországon

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 04

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Júl 04

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Salgótarján

    

Partnereink
Facebook