Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Salgótarján / Programok / Szabadidő / Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk

Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk 2016

-

Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk képek

  •  - Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk
  • Bányamúzeum - Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk
  • Nógrádi Történeti Múzeum bányászati kiállítás - Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk
  • Somoskői Vadaspark - Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk

Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk információk

Salgótarján, egy még fel nem fedezett értékünk

Nógrád megye székhelye az évszázadok során a határvédő erősség szerepét töltötte be. A török hódoltság utáni súlyos időszakot követően a 19. században az ország egyik legjelentősebb bányavárosává vált. Napjainkra számtalan természeti kincse vonzza a látogatókat.

Várak a magaslatokon

A város neve összefonódik történetének kezdetével. A honfoglalás idején a területre Tarján törzsét telepítették le, akik feladata volt az úgynevezett gyepűvonal védelme. A Salgó név a hagyomány szerint egy másik nemzetségből eredt, amelynek itt volt birtoka. Tehát a területnek katonai jelentősége volt, ebből adódott, hogy a tatárjárás után, amikor megszaporodott a kővárak építése, a területen a Kacsics nemzetség kettőt is építetett: az egyik Salgó vára, amely ma Salgótarján legmagasabb ponton lévő nevezetessége, a másik Somoskő vára, ami ma Szlovákia területén helyezkedik el. Mindkét vár a betörő ellenséges seregek ellen befogadta a völgyben élő népességet szükség idején. A török hódítás alatt azonban mindkét erősség az oszmánok kezére került, majd a visszafoglaló háborúk idején a császári seregek rombolásainak áldozatául estek. Somoskő várát az 1970-es, Salgó várát az 1980-as években kezdték feltárni és helyreállítani, így már részei a látgatók számára is megtekinthetőek.

A város hajtóereje: a szén

A terület a visszafoglaló háborúk után tíz évig lakatlan volt, majd ezután is inkább letelepítéssel nőtt a lakosságszám. Érkeztek nagy számban magyarok, szlovákok, ruszinok és romák. Végül az 1850-es években a szén segítette elő a város fejlődését. Ekkor megnyíltak az első bányák, majd 1867-ben megalakult a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. Ennek köszönhetően ugyanebben az évben már vasút kötötte össze Pesttel, majd acélgyár is épült. Ezt más nagyüzemek követték, de gyors fejlődésnek indult a szolgáltatóipar és a kisipar is. Az itteni bányát 1951-ig használták, majd 1962-től múzeumi bemutatásra alakították át, majd 1965-ös megnyitásával ez lett Európa második, és hazánk első bányamúzeuma.


Természeti kincsek

1950-ben Salgótarján lett Nógrád megye székhelye, amely újabb fejlődéshullámot indított el. Megyeszékhelyi szerepe mellett iparvárosként is jelentős volt a szocializmus időszakában. Azonban 1990-es, majd a 2000-es években a nehézipar hanyatlott. A Széchenyi Terv azonban új kórházat és könyvtárat adott a városnak, 2009-ben pedig új városszépítő program indult.
Salgótarján legnagyobb kincsét azonban természeti kincsei jelentik. Óriási turisztikai lehetőségeket nyújtanak kirándulóhelyei. Nyáron a Tóstrand jó fürdőzőhely és kemping a kikapcsolódni vágyóknak, télen pedig Szilváskőn működik sípálya.  A kirándulni vágyók számára pedig ott van a Karancs-hegy, a Pécskő-hegy vagy a Vadaspark.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 14

Tréning Stúdió Kft.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Tréning Stúdió olyan színvonalas, a munkaer
Székesfehérvár

Jan 14

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 14

A négyszögletű kerek erdő meséi
A Főnix Műhely előadása a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében 5 éves kortól Ki ne ismerné a N...
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Salgótarján

Partnereink
Facebook