Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Fő tér, Sopron

Fő tér, Sopron információk

A soproni Fő tér látványosságai

 
 A hangulatos barokkFő tér számos történelmi emlékkel, érdekes látnivalóval fogadja az arra járókat. A tér egyik legismertebb látványossága a Késmárki Thököly Éva Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab adományából készült Szentháromság-szobor.
 
A téren találjuk a város jelképeként ismert, csodálatos körpanorámát nyújtó Tűztornyot is. Ez adott lakást a toronyőrnek, akinek nemcsak a tüzeket kellett figyelnie és jeleznie, hanem a közeledő ellenséget is. Jeleznie kellett, ha előkelő uraság közeledett a városkapuhoz, valamint akkor is, ha idegen borszállítmány közeledett.
 
A torony lábánál található Hűségkapu az 1921-es népszavazásnak állít emléket, mivel ekkor döntötték el a város lakói, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni..
 
Szorosan a várostoronyhoz építve áll a városháza. Az eklektikus stílusú épület Hinträger Móric és Károly tervei szerint 1896-ban, a millennium évében készült el. Az egykori polgármester, Dr. Soproni Turner Mihály egész alakos bronzszobrát, Kutas László alkotását születésének 120. évfordulóján, 1998-ban állították fel a városháza bejárata mellett.
 
A városházával szemben találjuk Sopron egyik leghíresebb épületét, a Storno-házat. A lakóházat 1872-ben vásárolta meg a svájci származású kéményseprő, festő és restaurátor Storno Ferenc. A Storno-dinasztia híres műgyűjtő volt; gazdag gyűjteményükben középkori kelyhek, kerámiák, keresztek, faragások, és értékes festmények láthatók.
 
A Fő tér 7. számú épületét Tábornok- és Lackner-háznak is ismerik. A tábornok elnevezés a 17. században itt lakott katonai parancsnokoktól származik, a Lackner pedig szintén néhai lakójáról, Lackner Kristóf, Sopron egykori polgármesterétől származikik. 
 
A Lackner-ház szomszédságában található impozáns épület egykori tulajdonosáról, Fabricius Endre városbíró, polgármesterről  kapta a nevét. A Fabricius-ház Sopron egyik legértékesebb, legnevezetesebb műemléke. Udvarát kétemeletes loggiák mellett a nyitott lépcsősor teszi különlegessé. Középkori pincetermében találjuk a római kőtárat ahol többek közt az egykor a római Capitoliumot díszítő Trias-szoborcsoportot is őrzik.

 

 

Forrás:  WikipédiaFizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

magnetic68 véleménye 2010.01.28 16:07
Fő tér, Sopron

Sopronban a Fő tér az, amit mindenképp látni kell! Tűztorony, Városháza, Szentháromság szobor. Fényképezőgépet vigyetek! :)

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Feb 27

Budapest Boat Show
A Budapest Boat Show Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a hajózás és a vízi sportok ...
Budapest

Feb 27

UTAZÁS kiállítás 2020
Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje az Utazás kiállítás 2020. február 27. és márc...
Budapest

Feb 28

Konyhakiállítás 2020
Szeress bele az új konyhádba! A Konyhakiállításon lenyűgöző újdonságok, csodás búto.........
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Salgótarján

Partnereink
Facebook