Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Salgótarján bemutatása

Salgótarján bemutatása képek

  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása
  •  - Salgótarján bemutatása

Salgótarján bemutatása információk

Salgótarján Nógrád megyénk székhelye, mely Észak-Magyarországon a szlovák határ közelében helyezkedik el. A város hazánk egyik legalacsonyabb lakosú megyeszékhelye, 2010-ben kicsit több 37 ezren lakták. Budapesttől 110 kilométerre fekszik és legegyszerűbben az M3-as autópályán, majd a 21-es főúton érdemes megközelíteni.

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, olyan természeti értékek fogják körbe a város, mint a Cserhát, a Karancs és a Medves hegységek, továbbá a Tarján-patak is szépen végig kíséri az embert a város utcáin. A hegyek és völgyek igen változatossá, látványban gazdaggá teszik a környezetet.

Salgótarján története

A település története a honfoglalás idejéig vezethető vissza, ám ezekről az időkről igen kevés az ismereti anyag. A települést a 10. században a Tarján törzs lakta majd a 13. században felépült Salgó vára, ezekből forrt össze a Salgótarján elnevezés. A várostörténet a 19. századtól kezd érdekessé válni, ekkor került felszínre a barnakőszén és beindult a bányaipar. A település a bányászatnak és a sok betelepült üzemnek köszönhetően szépen megindult a fejlődés útján. 1867-ben még a vasút is elérte a települést és összekötötte a fővárossal.

Salgótarján 1950-ben vált megyeszékhellyé, Balassagyarmat háttérbe szorításával. Jelentős iparvárossá fejlődött, és a 60-as 70-es években néhány környező település csatolásával területileg is kibővült. De a szén elfogyott, így a bánya bezárt. Ennek tetejébe még a rendszerváltás is bezárásra ítélte a város néhány üzemét.

Napjainkra a város elszegényedett, igen nagy arányú a munkanélküliség. A csökkenő lakosság számára a 2000-ben felépült ipari park biztosít munkalehetőséget. 2009-ben beindult egy városfejlesztő program, amely egy 20 éves projekttel igyekszik élhetőbbé tenni Salgótarjánt.

Igyekeznek a várost, a vidéket a turistákkal is megkedveltetni, hiszen a természeti értékei, a növény- és állatvilága nagy kincs. A kulturális életet évről-évre megrendezésre kerülő fesztiválokkal próbálják színesíteni, ilyen a Nemzetközi Dixieland Fesztivál, a Nógrádi Folklór Fesztivál, a Bányarém Fesztivál vagy az autósportot öregbítő Salgó Rallye.

 

Szerző: GE - városom.huFizetett hirdetés

Még több Blog Salgótarjánban

Családi nyaralás Magyarországon
Családi nyaralás Magyarországon

Gyerekbarát, bababarát szálláshelyek, vendégházak Magyarországon

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 31

SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM - Árnyak és fények a Várnegyedben
Október 31-én első alkalommal megrendezésre kerül a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fénye...
Budapest

Okt 26

Budapesti hajós vacsora
Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható
Budapest

Okt 26

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Salgótarján

    

Partnereink
Facebook